You are currently viewing Roadtrip til Færøerne

Roadtrip til Færøerne

Reklame – Denne artikel er skrevet i samarbejde med Ford Danmark

Jeg elsker Færøerne. Det er ikke nogen hemmelighed. For over et år siden rejste K og jeg til Færøerne på motorcykel –

læs:

Herefter har vi været mange forskellige steder i verden, ind til vi i december 2021 valgte at sætte kurs mod Færøerne igen. Denne gang var de 2 hjul med bagagebokse dog skiftet ud med 4 kæmpestore dæk og et tagtelt på taget.

bilen pakkes inden afgang til færgen
grejet bliver pakket i kasser som er i ladet på bilen. Her er der trangiakøkken, mad, soveposer, liggeunderlag, jakker, sko mm.
ankommet på færgen.

Sammen med Ford Danmark lavede vi en rejse til Færøerne. Turen var som sidste gang med færgeafgang fra Hirtshals til Thorshavn. Sejlturen var en af de mere voldsomme. Vi fik lov at mærke kræfterne fra den omtalte november storm, her på november måneds sidste dage. Efter ca 36 timer var i land og rullede ud af færgen på færøsk grund.

velkommen til færøerne

Vi startede ud med at sætte kurs mod Vioy. Den nordlige del af Færøerne. Køreturen hertil er i sig selv en oplevelse. De omgivelser man kører i, er næsten umulige at beskrive hverken med billeder eller ord – de skal ses med egne øjne.

Regnen havde fra start af meldt sin ankomst. Vi havde omkring 0 – 1 grader så regnen kunne omdannes til sne når som helst.

Tilladelse til overnatning fra kommunekontoret

Første overnatning blev på Boroy – øen lige ved siden af Vioy. Vi var nødt til at placere os taktisk klogt i forhold til vinden. Der stormede meget og når du skal sove i tagtelt i bilen, er det ikke ligegyldigt hvor man placere sig. Vindstødende er noget helt andet end i Danmark. Vi fandt et sted hvor bilen kunne være – herefter søgte vi til de lokale og fik igennem kommunekontoret tilladelse til at overnatte der. Ved at spørge lokale forskellige steder på øen fik vi generelt lov til at overnatte mange forskellige steder med bilen. Vi havde nogle enkelte steder hvor folk kendte os fra før – her vidste vi med sikkerhed at vi måtte overnatte.

pitstop med tagteltet og kaffe

Cape Enniberg – en vandretur i nord

Vi pakkede bilen og kørte til Vioy. Det var tidlig morgen og solen var ikke stået op endnu. Da vi ankom til en p plads på Vioy og fik parkeret bilen, kunne vi bevidne en smuk solopgang fra øst. Efter dette scenarie havde udspillet sig kunne vi få fokus rettet mod dagens vandretur – Cape Enniberg. Vi pakkede taskerne med det nøvendige proviant og drikkelse. Her er K primusmotor for provianten. Vi gik herefter fra bilen op imod fjeldet hvor bjerget startede.

Tid til at bestige Cape Enniberg
glimt fra vandreturen mod cape enniberg.

Cape Enniberg er et fodbjerg i den nordlige del af Færøerne. Det er over 700 meter højt og går lodret ned i havet. Dette sted var endestationen på dagens vandretur, men for at komme dertil måtte vi bestige bjerget på øen Vioy. Bjerget har markerede pæle som man skal følge hele vejeb op. Disse er lavet så man også kan finde vej i tågen. Vandreturen er ikke ufarlig og det er vigtigt at man har styr på orienteringen så man ikke fare vild. Lige ledes skal man holde øje med hvor man placere fødderne da der sommetider kommer dramatiske kanter med flere hundrede meters frit fald.

udsigt ud over Vioy fra ruten mod cape enniberg
vandretur mod cape enniberg

På vores vej derop var vi alene det meste af tiden. Kun på ét tidspunkt mødte vi andre. Det var ved et sted hvor jeg på forhånd vidste at vi skulle dreje til venstre. Her ville de andre fortsætte op – hvilket K og jeg også gjorde sidste gang vi vandrede turen. Men nu med mere erfaring vidste jeg at man skulle dreje. De andre var dog ikke lydhør for dette, så de fik lov at få forgæves. De kom heller aldrig til den omtalte ende Cape Enniberg. Uvejret var tiltagende og de har nok opgivet bagefter. Vi mødte dem også senere så risikoen for at de var forsvundet ned i dybet fra lukket.

cape enniberg. frit fald på 700m

Vi ankom til sidst til endestationen. Dette område er fortryllende. Uvejret og de mange skyer forsvandt og der kom en ret god sigtbarhed. Vi brugte lidt tid her, men tiden er ikke uendelig, da vi også skal ned samme dag. Dagene på denne tid er korte – så vi vendte efter madpakken, snuden ned af bjerget.

fantastisk udsigt mod cape enniberg

På roadtrip igennem landskabet

Én ting er at opleve naturen på færøerne til fods. En anden oplevelse er at køre igennem landskabet på færøerne i bil. Begge ting er unikke og skal opleves. Det var også en af grundende til at vi kombinerede vandreture samt køreture.

roadtrip på færøerne
landskabet på øen Suduroy
de lokale byder os velkommen
udsigterne er fantastiske. Suduroy

Vejret var ekstremt skiftende i de uger vi var på Færøerne. Sne sol storm regn og tåge væltede ind over øerne i vilkårlig rækkefølge. Her kom vores Ford Raner Raptore til gode en del gange. Denne massive og stærke bil var perfekt til vejrforholdene.

Færøerne er ikke særlig stor når det kommer til køretid.

pause fra roadtrippet hvor udsigten nydes

Til gængæld er Færøerne stort i oplevelser, så hvert sted du kører til byder på mange oplevelser så snart du er til fods. Vi kørte fra bygd til bygd hver dag og nød hver evig eneste. Folket på Færøerne er så venlige og gæstfrie. Så vi blev flere gange budt på kaffe og kage, når de opdagede vores store bil og i nysgerrighed spurgte ind til hvad vi lavede her.

vandretur langs kanten af det nordlige færøerne

Færøerne er et af de steder hvor dagen skaber sig selv, uden at du har en plan.

En ting vi normalt aldrig gør når vi rejser, er at bruge tid på at køre de samme steder flere gange. Dette blev dog undtaget på Færøerne. At krydse de samme veje flere gange i løbet af de to uger gjorde ikke spor. Alt efter hvilken tid på døgnet du kørte, var landskabet helt anderledes pga vejrforholdende.

nysgerrighed
at rejse er at leve
uanset hvor du kigger hen, så er der de smukkeste udsigter på færøerne

Tagteltet

Tagteltet som vi havde på bilen, var hvor vores nætter bestod. Her lå vi om aftenen når vi havde fundet et sted at campere. Lyden fra vandet der omringer Færøerne fra alle sider, var fantastisk. Ligeledes var lyden fra den susende vind også noget for sig selv. At bo i tagtelt kræver at man kan lide det primitive. Dog er der stadig en vis form for luksus da du har din bil med som taske til bagage. Vi nyder den primitive del da den afkobler os fra resten af verden. Vi nyder at kunne køre langt væk fra storbyerne og bare nyde roen fra naturen. Ligeledes nyder vi at lave mad på trangiakøkkenet, hvor tingene blot handles i et supermarked, hvorefter vi trækker os tilbage til tagteltet, uforstyrret af andre.

Den store Ford Ranger Raptor gjorde bestemt ikke oplevelsen i tagtelt ringere. Bilen som er skabt til terræn, var perfekt til at parkere i på ujævn jord. Ligeledes kunne den modstå alt hvad den blev udsat for. Det føltes lidt ekstra badass at bo i tagtelt i den bil.

Den færøske natur

Den Færøske natur er modsat i Danmark, meget barks. Man skal have respekt for naturen, men har man det, byder den også på enormt spændende oplevelser som du ikke finder andre steder i verden. Vind på færøerne er af en anden kaliber end i DK. Hvad vi betegner som storm er ofte dagligdagens cykel-vejr på Færøerne. Finder man derimod disse ekstremer facinerende, i stedet for hæmmende, så har ud igen et helt fantastisk landskab at opleve.

next level camping
en glad og tilfreds eventyrer

Vi tog en del forskellige vandreture i den tid vi var der. Mange af ruterne er egentlig ikke decideret afmærkede ruter, men mere områder hvor man går i takt med hvor det er muligt. Jeg elsker at fotografere dramatiske landskaber, hvilket alle der læser dette nok i forvejen ved, men det er virkelig også en grund til at opleve naturen på Færøerne. Den er så dramatisk at se på. Det ligner noget fra en animationsfilm, men det ganske ægte.

tid til at lave mad på trangiaet

Besøg på Færøerne og venskaber for livet

Udover de mange oplevelser som køreturene og vandreturene giver, så fik vi også invitationer fra folk på Færøerne. Desværre fik vi ikke besøgt alle, da vores tid ikke er uendelig, og vi som sagt altid prioritere at være meget ”isoleret” fra resten af verden. Men især en besked fra en kvinde ved navn Liljan fangede interesse. Og heldigvis valgte vi at takke ja til indbydelsen i deres hjem. Vi blev budt ind i Liljan og Borgar hjem til aftensmad. En aften vi ikke havde lyst til at forlade igen. Vi fik smagt traditionelle retter som grindehval, spæk, får – og meget mere. En fantastisk aften hvor vi fra starten kunne mærke at disse mennesker vil vi se igen. Sjovt nok endte det også med at vi senere på denne rejse besøgte dem i på deres sommerhus ø Sudoroy. Her havde vi lige ledes en skøn aften. Vi glæder os allerede til næste gang.

tak for en fantastisk rejse