Jeg sluttede maj måned af med en rejse til den danske solskins ø Bornholm. En rejse der blev valgt grundet den manglende mulighed for at rejse til andre lande. I starten var min tanke lidt negativ om det men som altid prøver jeg at fokusere på det positive i alt hvilket også var tilfældet her. Min lyst til at komme afsted på eventyr var ved at være stor. Jeg havde ikke rejst ud på en rejse siden Sri Lanka i januar, hvilket for mig er længe siden. Nu stod eventyret for døren og destinationen var Bornholm!
Jeg vil herunder beskrive 4 smukke vandreture som er et MUST DO hvis du besøger Bornholm. Dertil besidder Bornholm også Danmarks højeste vandfald.
Turen til bornholm foregik i bil fra Aalborg til Ystad i Sverige, hvorfra vi sejlede til Bornholm.
Turen går nord på
Ved ankomst til rønne havn gik turen direkte nord på til byen Sandvig. Øen i sig selv er ikke længere end at du kan køre fra den ene ende til den anden på 30-40minuter. Ved ankomst til Sandvig inlogerede K og jeg mig i vores nye base for de næste 7 dage i hjertet af den lille, hyggelige, farverige by Sansvig beliggende langs den nordlige kyst. Herfra var planen at den næste uge skulle bruges på vandringer i den bornholmske natur.
Vandreture på Bornholm – dagsture i den smukke natur
Dagene startede tidligt. Vi stod op samtidigt med solopgangen da man på dette tidspunkt oplever hvordan hele verden står op. Der er noget magisk ved de tidlige morgentimer. Lydene, lyset, luften og roen er noget særligt her. Du får også en følelse af at være med på dagen fra starten af og få det hele med.
1 Hammerknuden rundt – ruten med et af Danmarks smukkeste fyrtårne
Turen startede tidlig morgen. Taskerne blev pakket med vand, riskkiks og smøreost og vandrestøvlerne kom på. Herfra gik vi fra vores base ned igennem byen hen til stranden hvorfra ruten startede.
Ruten er en fantastisk vandretur på 7-9km alt efter hvilket stier du vælger. Man bliver ført rundt om den nordlige top af Bornholm hvor du bl.a oplever Hammerodde fyr (Lille fyr) , Salomons kapel, Hammeren fyr samt udsigten til Sverige der befinder sig godt 37km ude i horisonten.
Ruten føre dig igennem varieret natur så som strand, klipper, heder og små skovarealer. En tur der virkelig byder på megen flot natur fra vores eget land. Meget af naturen er så dramatisk at jeg helt glemte at jeg stadig er i Danmark. Turen er vel afmærket fra start til slut og muligheden for at smide endnu flere kilometer på ruten er altid muligt. Personligt gik K og jeg omkring 20km hver morgen blandet i forskellige ruter som vi mixede sammen. Knuden rundt er bestemt en rute man skal gå hvis man kommer til Bornholm.
En af de fedeste ting ved denne tur syntes jeg er Hammerodde Fyr. Både udseendet og lokationen på fyret er fantastisk. Fyret er der noget af det første du oplever på ruten. Herefter begynder stigningerne at komme og du bliver draget ud langs klippe skrænterne på den nordlige spidst af Bornholm. Herfra vil du bliver ført rundt langs kysten og til sidst blive draget ind midt igennem landskabet. Her oplever du en blanding af både marker og grusstier. Knuden rundt er virkelig en fotogen vandrerute at benytte sig af i de tidlige morgentimer. Du får både lyset direkte ind fra solopgangen og du for også skygge fra solen når du passere rundt om de store klipper, så der kun er oplyst himmel.
2 Kystvandring til Hammershus
Hammershus er den mest besøgte seværdighed på Bornholm. Tusindvis af mennesker besøger om formiddagen og eftermiddagen denne unikke slotsruin. Modsat til alle andre besøgte K og jeg slotsruinen i de helt tidlige morgentimer. På den måde vil man komme til at opleve hele turen med komplet ro og fred. Vi valgte også at tage vandreturen langs kysten for derved at nå Hammershus Slotsruin fra bunden af kysten, istedet for blot at komme i bilen langs vejen.
Vi forlod vores base i Sandvig omkring kl 05. Herfra vandrede vi op langs de mange afmærkede stier hvor vi først kom til de 2 almægtige søer Opal og Krystal søen. Vandreturen hertil er i sig selv en virkelig flot og igen fotogen rute. Fra søerne kan du enten vandre en smule tilbage og komme til Hammer Fyret eller du kan forsætte og komme et stykke mere syd på, men stadig lige som ved Hammer Fyret, ende ude langs kysten.
Herfra vandres der på små smalle og snoede stisystemer som føre dig igennem de smukkeste landskaber af småskov og heder. Du vil på denne tur møde både geder og får, som går i store flokke og græsser. Du vil pludselig komme til en udsigt hvor du kan se en lille dal beliggende helt nede langs vandet. Denne dag er hvor den hyggelige lille havn Hammerhavn er. I de tidlige morgentimer hvor vi kom dertil var der ingen mennesker.
Der var ro og kun lyden fra mågerne og havet var hvad vi kunne høre. Herfra vandrede vi op af klitterne/bakkerne langs en lille sti som føre dig ind i endnu en dal hvor hele jorden er dækket i ramsløg. Duften af disse ramsløg er ubeskrivelig skøn. Og synet er så overvældene smukt at det skal opleves med egne øjne.
Efter dalen med ramsløg vil du på et tidspunkt blive mødt af synet af Hammershus slotsruin. Du vil nu kunne gå langs stierne og til sidst komme ned og stå helt neden for ruinerne. Herfra er der yderliger stier op til selve Hammershus og der er også mulighed for at vandre yderlige videre. Her er det at du kan vælge at tage stierne op og komme hele vejen op til Hammershus, herfra vil du gå ud til hovedvejen og følge tværs ind igennem landskabet for derved at skyde en genvej tilbage til Sandvig.
En virkelig smuk vandretur der ligesom alle de andre skal opleves i de tidlige morgentimer hvor man går uforstyrret i naturen uden at drukne i larmen fra andre turister.
3 Vandreturen til Ringebakkebruddet.
Turen starter som tidligere skrevet i byen Sandvig. K og jeg spiste en smule morgenmad inden afgang klokkeb 05:30 – Her gik vi fra byens centrum langs den lille asfalterede vej som snor sig op til Hammerfyr. Turen fra byen og op til fyret er tur med stigning igennem små bevoksede skove. Træerne står uberørte hvilket for dem til at give et virkeligt eventyrligt billede af denne tur. Vi var også så heldige at opleve et rådyr med dets lille lam som gik inde i mellem de snoede træer.
Fra Hammerfyr går turen nu langs kysten på de store klippeskråninger. Det er samme vej som ruten der fører til Hammershus slotsruin, du skal nu blot fortsætte forbi ruinen i stedet for at dreje op mod den når stierne begynder at dele sig.
Herfra vil du blive taget igennem flere etager af varieret natur. Du vil blive taget igennem forskellige typer skov, du vil blive ført ned langs vandet og gå helt nede i vandkanten for pludselig at skulle vandre skråt op af de stejler klippesider igen. Du vil også opleve pissebækken som er Danmarks 3. højeste vandfald. Et vandfald der er skjult inde i træerne på en af klippesiderne. Følelsen her er nøjagtigt som at vandre inde i regnskoven da livet omkring vandfaldet er præget af de ekstra mængder vand.
Efter at du har passeret forbi pissebækken som den så sjovt hedder vil du både kunne tage den sidste strækning på toppen af klipperne eller fortsætte langs kysten. Begge valg vil til sidst føre dig til en lille by ved navn Vang. Dette er en hyggelig lille havneby hvor der også er mulighed for at få noget at spise til vanvittige overpriser. Derfor HUSK madpakken! Det er også meget mere hyggeligt. Når du passere igennem den lille by vil du komme til en vej der føre op i en skov. Du følger denne vej hvor du efter kort tid vil komme til den gamle vandmølle. Dette er endnu et af de rigtig smukke og fotogene steder. Herfra går vejen lige direkte op til Ringebakkebruddet. For at komme op på toppen af de forskellige brudde skal der klatres en smule og højde skræk er ikke noget man skal besidde.
Når du kommer hertil er missionen klaret. Du har nu muligheden for at tage hele turen baglæns hjem eller vandre langs landevejen som vil tage lidt kilometer væk fra turen. Ved hjemkomst til Sandvig har du ramt 20-25km.
4 Vandreturen langs Dueodde Strand – Paradisblåt vand og hvidt sand
Tidligt op – ind i bilen og sæt kursen direkte syd på mod Dueodde fyr. Når du kommer hertil parkere du bilen og tager din taske på ryggen. Du vil nu blive først igennem høje træer groende i sand. Pludselig dukker Dueodde Fyr frem imellem træerne, og står med sine 47 meter som Danmarks højeste fyrtårn. Selve fyrtårnet er ikke så gammelt i forhold til mange andre fyrtårne, hvilket også kan ses på måden det er designet. Det hyggelige er lidt forsvundet.
Fra fyret gik vi mod vandet som ikke ligger langt derfra. Herfra gik vi nord på og nød stilheden fra det rolige vand på venstreside af os.
Som alle de andre ruter var det minimalt hvad vi så af mennesker og dem som vi så var folk der boede på bornholm, ikke turister. Efter 5km kommer man til et område hvor vandet i sollys virkeligt er smukt. Sandet er helt hvidt og vandet bliver helt lyseblå grundet havbunden. Vi sad her og nød den smukke udsigt imens vi også tog en del billeder.
Herfra valgte vi at krydse ind i landet og gå i et “loop” rundt til fyrtårnet igen. Her oplevede vi de mange utroligt smukke sommerhuse der ligger gemt inde i skovene. Vi mødt på stranden også et ægtepar der var ude at få en dukkert i havet i de tidlige timer. Et rigtigt venligt møde med de lokale, som også fortalte at denne del af bornholm aldrig er voldsom trafikeret af turister.
En vandretur der lidt er som en “byg selv tur” – Du skal blot rejse til Dueodde Fyr og herfra gå langs vandet til du ikke gider mere. Ruten er lige så lang som du selv ønsker. Vores blev omkring de 15km lang før vi nåede tilbage til fyret.
Danmarks højeste vandfald
Turen til Danmarks højeste vandfald kan både være en tur for sig selv men den kan også kombineres med vandreturen omkring Dueodde fyr. På tilbage vejen fra Dueodde kører du langs østkysten af bornholm hele vejen op til byen Gudhjem. Lidt udenfor byen finder du Døndalen. En dal der ligesom tidligere byder på forskellige typer træer. Her er de forskellige træarter dog skiltet med. Begynder du at gå ind dalen vil du til sidst komme til en lille åbning hvorfra Danmarks hjøjeste vandfald er placeret. Både K og jeg fik en følelse af at blive sendt tilbage til junglen i de asiatiske skove da vi stod her. Det hele virkede frodigt, fugtigt og ekstremt grønt. En rigtig jungle følelse!
Håber at dette kan bruges. Du er altid velkommen til at skrive her på bloggen, på min instagram Et Nyt Kapitel eller på min facebook side jørne.