Intro
Der er mange smukke områder i vores lille land Danmark. Ét af de smukke områder, som får dette ellers meget lille land, til at syne stort og vildt, er Thy Nationalpark. Vi havde fået aflyst en vandretur i Norge, og stod pludselig med nogle dage fri. Vi greb denne mulighed for at komme lidt ekstra ud i vores egen natur. Tiden forsvinder oftest væk i udenlandsrejser, hvilket også er dejligt, men lidt jordforbindelse til eget land og natur skader aldrig!
Vi havde under Covid19 tiden også brugt meget tid i den danske natur, hvilket vi også havde nydt i stor stil. Nu fik vi et par dage mere med rygsækken på ryggen og vestenvindes vind i håret. Turen gik til Thy Nationalpark
Sværhedsgrad:
Denne vandrerute er ca 90km, men den kan sagtens deles ned i meget mindre ture på 5-10-20-30km. Vi valgte at gå et loop rundt i nationalparken.
Hvor startede vi?
Vi startede vandreturen i Hanstholm. Denne lille kystby ligger i toppen af nationalparken. Herfra vandrede vi ellers langs kysten syd på, ned igennem nationalparken. På den sydlige vandretur krydsede vi igennem et par små byer, Klitmøller – Nr Vorupør – Agger, hvor der var mulighed for at købe proviant eller blot få fyldt vand i drikkedunken/vandblæren.
Hvor endte vi?
Vi gik en vandretur som er et loop. Det vil sige en form for cirkel hvor man ender samme sted som man startede, men ikke helt går samme tur tilbage som man startede med. Nationalparken er oplagt at gå rundt. Uanset om du vil gå hele nationalparken eller om du blot vil gå et lille stykke. Naturen er meget varierende alt efter om du går helt langs kysten på stranden, eller om du søger længere ind mod land. Mulighederne er store i parken og det skiftende vejr og årstider river en rig variation i terræn.
Hvor sov vi på vandreturen?
Der er rigtig mange som holder sig tilbage med at komme ud at vandre pga tvivlen om hvor man. Mpå sove og hvor man ikke må. I Danmark må man nemlig ikke slå teltet op overalt, lige som man fx må i Norge. I Thy Nationalpark er der mange steder hvor du gerne må slå teltet op. Der er også steder med shelterpladser, så man fx kan overnatte i dem. Shelterpladser er en god løsning hvis man gerne vil ud og overnatte uden nødvendigvis at bære alt grej og gå særlig langrt. Her kan man køre dertil og parkere og så nyde aftenen på shelterpladsen.
Er man derimod på jagt efter vandreturen med taske og telt på ryggen, så kan man overnatte forskellige steder i Thy Nationalpark. Listen er her:
- Hvidbjerg klitplantage
- Stenbjerg Klitplantage
- Tvorup Klitplantage
- Nystrup og vandet plantager
Vores første overnatning var i Nystrup. Her slog vi teltet op og overnattede efter at have vandret fra Hanstholm. Vi havde lige inden overnatningen været vej af Klitmøller og købe en lille kage. Det er jo en af fordelene ved at vandre i Danmark. Man er aldrig længere væk end man lige kan gå vej og købe lidt ekstra til hyggen.
Vores anden overnatning var ved Hvidbjerg. Denne overnatning var efter en lang strækning igennem hele nationalparken. Her kunne man eventuelt også have overnattet i Tvorup og sparret lidt kilometer.
Vores tredje og sidste overnatning var i Vandet Klitplantage. Herfra sluttede vi ruten med at ramme Hanstholm igen, som var vores startpoint.
Hvornår på året skal man besøge Thy Nationalpark?
Denne vandretur fandt sted i slutningen af marts måned 2023, hvilket er starten på foråret. Temperaturen var omkring 0 – 10 grader C med skiftende regn igennem alle dagene. Vinden var 8 m/s – 14 m/s. Vejret vil nok for mange betegnes som forfærdeligt, men jeg vil sige at det vilde og rå vejr blot tilføjer noget ekstra til parken. Ude langs vestkysten skader det ikke med rå vejr. At forvente sommer og sol og vindstille derude vil næsten altid give dig skuffelse. Her handler det om at være ordentligt påklædt. Har du det rigtige tøj på, så kan du vandre i parken hele året rundt.
Vil du derimod gerne satse på det gode vejr, så er det i sommerperioden du skal besøge parken. Her vil du dog ikke være alene. Her vil du opleve mange flere mennesker. Vi mødte 3 mennesker på vandreturen her i marts måned. Vi havde nærmest det hele for os selv.
Hvad tøj skal man have på for at vandre i Thy Nationalpark?
Mine råd til at vandre i Nationalparken på denne tid af året er:
- Husk at have en hue med. Det bliver koldt om natten og det er koldt for ørene pga vinden. Vinden gør at 10grader kan føles som 0 grader.
- Husk vanter af samme årsag som ovenstående
- Husk solbriller, da vinden kan piske sand i øjnene på dig når du vandre langs stranden. Ligeledes er modvind også hårdt hvis øjnene ikke har læ.
- Husk uldtøj – 3 lag. Inderste lag kan være en uld skitrøje. Midterste lag kan være en trøje. Yderste lag er en varm jakke. Fx en skaldjakke eller noget som ikke er for tyndt men heller ikke en stor varm vinterfrakke.
- Husk bukser der gode at gå i. Gerne vandrebukser. Cowboyjeans kommer til at gøre ondt når du sveder
- Husk vandrestøvler – Dine sneakers bliver gennemblødt og så er det ikke sjovt mere
- Husk varme strømper. Gerne uld. Uld tørre hurtigere og fjerner sveden fra dine fødder, så du ikke fryser. Alm bomuld strømper har svært ved at tørre og er derfor konstant våde.
- Husk regntøj, både bukser og jakke. Der kommer helt sikkert regn.
- Evt tag et ekstra sæt tøj med
Hvad skal man have i sin vandretaske?
Jeg bruger selv en fjallraven kajka vandretaske på 80L. Her i har jeg plads til det hele plus alt mit fotogrej.
- Telt
- Sovepose
- Liggeunderlag
- Pandelampe
- Kameragrej
- Alt i overstående beskrivelse af tøj
Et lille tip til pakning er at putte det hele i dry bags, som så ligger i tasken. På den måde er du sikker på at alle dine ting er tørre trods flere dage med regn. Nok har en taske et regncover, men der er også grænser for at regn coveret kan modstå. Her er dry bags en genialløsning som vi bruger flittigt overalt i verden.
Se også hele vandreturen på YouTube her: