You are currently viewing Kilimanjaro – Fuld tur og beskrivelse!

Kilimanjaro – Fuld tur og beskrivelse!

Intro

Du har garanteret hørt ordet Kilimanjaro før. Det er efterhånden blevet nævnt ofte på de sociale medier samt i fjernsynet. Umildbart lyder det måske fjernet for dig at skulle bestige Afrikas højeste bjerg. Hvis jeg nu fortalte dig at det er langt fra umuligt for dig? – Jeg vil i denne artikel skrive om vores tur til toppen af Afrikas højeste bjerg Kilimanjaro. En oplevelse for livet som jeg håber at kunne inspirere dig som læser med, til også at begive dig ud på.

K og jeg havde i over et år gået og snakket frem og tilbage om Kilimanjaro. Vi var blevet inspireret af forskellige udsendelser i fjernsynet, samt forskellige billeder på de sociale medier. På en gåtur en kold og våd eftermiddag snakkede vi igen om denne rejse. Det så virkelig spændende ud. Billederne folk havde postet på nettet var vildt smukke. Alle aldre af mennesker viste sig jo at bestige bjerget. Jo mere jeg læste om det og snakkede om det, jo mere fik jeg lyst til selv at tage ud på rejsen. Efter at gåturen var klaret kørte jeg afsted på arbejde. Jeg havde taget en tilkaldevagt i psykiatrien. Her mødte jeg en god kammerat, som også var på arbejde. Han fortalte pludseligt at ham og hans kone lige havde været på Kilimanjaro. Jeg satte mig med en kop kaffe og begyndte at lytte til hans fortælling. Tiden stod pludselig stille og jeg sad som et barn juleaften og lyttede og betog hver et ord og hver en armbevægelse. Jeg bed især fast i ordene ”dannelsesrejse” ”udfordret” ”kende dine grænser” ”overvinde” ”ubeskriveligt smukt” – Fra det øjeblik at hans fortælling var færdig var jeg fast besluttet. K og jeg skulle forsøge at ramme toppen af Kilimanjaro

Hvor skal man starte?

Beslutning var nu truffet og vi ville afsted. Nu skulle vi så først og fremmest finde ud af hvordan og med hvem som vi skulle derned. En rejse til Afrika, nærmere Tanzania, kan godt være en lidt uoverskuelig rejse at skulle planlægge selv, nu du samtidigt skal bestige det højeste bjerg i hele Afrika.

Jeg gik i gang med at google og søge. Jeg snakkede også med forskellige andre som jeg vidste havde været på toppen. Et firma gik gang på gang igen når folk kom med deres anbefaling: Rickshaw Tours & Travels.  Jeg søgte på firmaet og fandt ud af at de havde en fysisk butik beliggende i Aalborg. Jeg ringede til dem og aftalte at svinge vej. Da jeg kom ind til dem, blev jeg budt varmt velkommen af en glad og frisk kvinde ved navn Nana. Nana er en af cheferne i firmaet. Hun er også en af guidende på bla deres Kilimanjaroture.

Jeg havde tusinde spørgsmål til Nana omkring sådan en tur: Hvad koster den? Hvad kræver den? Hvornår? Hvordan? Hvad nu hvis? Hvorfor? – Heldigvis var det tydeligt at se at Nana havde hørt og svaret på disse spørgsmål tusinde af gange. Hun vidste hvad hun snakkede om og det gav mig en tryghed. Især da jeg i forvejen selv har en del erfaring med vandreture, så det er rart at mærke at dem man snakker med, faktisk ved hvad de snakker om.

Efter en masse snak frem og tilbage var vi ikke et sekund i tvivl om at det skulle være Rickshaw Tours & Travel som vi skulle rejse med.

Nana og resten af teamet fra Rickshaw Tours & Travel gav os en udførlig liste med ALT det som var nødvendigt til selve turen. Derudover er fik vi også en træningsplan, som ville sikre os at vi var i form til at skulle bestige bjerget. Nu havde vi i forvejen alt det udstyr som skulle bruges og konditionen var nok også over det krævende niveau, men alligevel satte vi os ind i træningen og begyndte at forberede os.

Vi havde 3 måneder at forberede os på, så der vare masser af tid. Jeg vil også allerede nu sige at ALLE, som i ALLE, kan træne sig op til at bestige dette bjerg. Skulle det endda ende med at du ikke får trænet op, hvilket vil være lidt useriøst, så vil det team du vandre med fra Rickshaw Tours and Travel alligevel hjælpe dig derop. De er topprofessionelle og har hjulpet alle aldre og størrelser til tops.

på besøg hos Rickshaw Tours and Travel. Her planlagde vi rejsen til Kilimanjaro

Her er en del af det som Rickshaw Tours and Travel anbefaler inden afgang:

Vigtige rejsedokumenter (obligatorisk)

 – Gyldigt pas og visum – tjek udløbsdato, at det har to blanke sider og at det er gyldigt min. 6 mdr. efter hjemkomst

– Flybillet – Rejseforsikring Nødvendigt trekkingudstyr

– Sportstaske / dufflebag – stor nok til sovepose, liggeunderlag, tøj osv (skal bæres af portere).

 – Rygsæk: mellem 30 – 40 liter. Stor nok til 3-4 liter vand, kamera, regntøj/poncho, snacks og en varm trøje (denne bærer du selv)

 – Sovepose (god kvalitet, som kan bruges i -15 grader)

– Liggeunderlag

– Vandflasker/camelbag

– Pandelampe, god stærk med ekstra batterier og evt. en ekstra pære – Solbriller i god kvalitet Member of The Rickshaw Travel Group Tanzania | Kenya | Rwanda | India | UK | Canada | Denmark Nødvendigt trekkingtøj

 – Shorts

– T-shirts

– Vandrebukser

– Regntøj og evt. poncho

– Vandtæt-, åndbar og vindtæt (skal) jakke

– Vandtætte-, åndbare- og vindtætte (skal)bukser

– Fleecetrøje (midterste lag)

– Termisk undertøj (underlag)

– Varme luffer/handsker og evt. ekstra handskefór

– Varme sokker

– Varm hue eller pandebånd / evt. balaclava

– Buff eller halstørklæde Nødvendigt fodtøj

– Gode vandtætte vandrestøvler

– Sko til overnattende lejre

– dvs. sneakers, løbesko el. lign.

– Strømper – flere par til opstigning, forede sokker til at holde dine fødder tørre og begrænse risiko for vabler Nødvendige personlige ejendele

– Toilet kit (tandbørste, tandpasta)

– Evt. hurtigttørrende håndklæde

– Solcreme og læbebeskyttelse SPF 50 +

– Håndsprit. Der er ikke håndvaske på Kilimanjaro og håndsprit er din bedste ven

– Drybags til beskyttelse af kamera, powerbank, telefon mv.

– Toilet papir

– Pengebælte el. lign. til opbevaring af pas og værdigenstande Eventuelle medicinske- og førstehjælpsforsyninger · Hovedpine (ipren, panodil) · Højdesyge (Diamox) · Diarré (Imodium) · Kvalme · Anden smertestillende medicin Member of The Rickshaw Travel Group Tanzania | Kenya | Rwanda | India | UK | Canada | Denmark Øvrige (valgfrit)

– Ekstra taske/kuffert med rent tøj, som kan efterlades på vores Rickshaw kontor i Arusha under trekket.

– Små bagagelåse til lås af tasker

– Kamera/Go Pro/videokamera, ekstra linser

– Lille kikkert

– Elektrolytter

– Energidrik

– Energibar

– Powerbank (evt. flere stk.)

– Vandrestave (anbefales)

– Lommelygte plus ekstra batterier

– Dagbog og blyant

– Vandtætte poser/Drybags til tørt tøj, dokumenter, toiletartikler og lign.

– Silkelagen/inderpose til sovepose

– Smagsgivere til det vand du dagligt drikker (det vil ellers have en let smag af klor)

– Kasket eller lignende med skygge Bemærk at, hvis du benytter Marangu ruten, vil du overnatte i hytter. Hytterne er simple med tre senge, og skal eventuelt deles med andre klatrere. På de øvrige ruter overnatter du i tomandstelte, som ligeledes skal deles med mindre andet er aftalt hos os. Toiletforholdende på alle ruter er ligeledes yderst simple, og skal deles med de andre klatrere. Eventuelle redninger på bjerget kan ske manuelt på et-hjulet båre designet til formålet.

Gode råd og tips til dit Kilimanjaro trek

1. Frem med de positive tanker Mange vil berige dig med statistikker om, at et Kilimanjaro trek vil være både en fysisk og mental udfordring. Og naturligvis vil det at bestige Kilimanjaro være hårdt og til tider udfordrende, men du vil finde ud af, at en positiv tilgang til tingene vil bringe dig meget langt, selv i hårde tider. Nyd landskabet du befinder dig midt i, og begynder der at snige sig negative eller tvivlsomme tanker ind så så husk dig selv på, at dette med stor sandsynlighed vil være det mest episke du nogensinde har gjort i dit liv.

2. Pak kun det du får besked på Den gode nyhed er, at du ikke behøver at gætte dig frem til hvad du skal pakke til dit Kilimanjaro trek. Hold dig til vores pakkeliste, så kommer du langt. Ligeledes er der ingen grund til at stresse over at skulle købe dyrt trekkingear. Invester i et par gode vandrestøvler og rygsæk – resten kan købes til billige penge eller endda lejes.

3. Gør det til en oplevelse at tisse udenfor Du vil ikke kunne undgå at skulle tisse indimellem, mens du vandrer fra den ene camp til den næste. Tænk på det som det mest naturskønne badeværelse, du nogensinde har oplevet. Der er masser af Member of The Rickshaw Travel Group Tanzania | Kenya | Rwanda | India | UK | Canada | Denmark store sten eller buske, hvor du kan have lidt privatliv, så udvælg et sted – alle er i samme båd, og selv de mest generte vil hurtigt komme over det.

4. Væn dig til en tung rygsæk Du vil uden tvivl komme til at mærke en vis form for smerte i dine skuldre og ryg under trekket. Begynd allerede hjemmefra med at vænne dig til at bære en tung rygsæk, lave øvelser for at styrke skuldre og evt. købe en rygsæk med taljebånd, som kan være en stor hjælp til aflastning af skuldre under de til tider lange vandringer.

5. På med masser af solcreme Der er ingen grund til at tro, at du kan få en super smuk kulør ved at trekke på Kilimanjaro. Bruger du ikke solcreme vil du med garanti i stedet få massive solskoldninger, da du befinder dig meget tæt på solen og ækvator. Vi kan ikke anbefale nok gange, at du skal bruge solcreme og masser af det. Helst faktor 50 eller højere.

6. Medbring powerbanks Hvis du er typen, der tager mange billeder og videoer dagligt, vil frygten for at løbe tør for strøm og batterier nok være stor. Medbring en god powerbank eller flere små, så din telefon, kamera osv. kan lade om natten.

7. Drik masser af vand Hver dag vil du få udleveret vand i dine vanddunke eller en såkaldt camelbag. Vi anbefaler at du medbringer, så du har til 3-4 liter vand, og ligeledes anbefaler vi at du drikker alle 3-4 liter hver dag. Ja, det betyder at du er nødt til at tisse mere, men heldigvis vil der være indlagt en masse tissepauser under trekket. Din krop har brug for alt det vand den kan tage for ikke at dehydrere, og for således at holde højdesygen på afstand. Jo mere vand du drikker, jo lettere vil din rygsæk også blive – bonus.

8. Spis masser af mad Det er faktisk her, du ikke rigtig selv har noget valg, siden guiderne vil trække dig til side, hvis du ikke får noget at spise. De gør det, fordi du virkelig har brug for alt den næring og energi til turen, som du kan trække. Du forbrænder tusindvis af kalorier hver dag, og bliver kroppen ikke genopfyldt, vil du i stedet blive afkræftet og syg. Måltider på trekket er chokerende gode, taget i betragtning af madlavning foregår i et telt og med mad der er blevet båret på nede fra startpunktet, samt strategisk frosset ned afhængig af hvilken dag det skal bruges. Du kan se frem til æg og pandekager om morgen og lækre supper, pasta, kartofler og masser af grøntsager til frokost og aften.

9. Fyld en vanddunk med varmt vand til soveposen Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det kan blive djævelsk koldt på Kilimanjaro om natten. Det er derfor en rigtig god ide, at fylde en vanddunk med noget af det varme vand, som man hver aften får udleveret til kaffe, te eller varm kakao i messeteltet. Put vanddunken ind i din sovepose inden sengetid, og nyd godt af varmen indtil næste morgen. Member of The Rickshaw Travel Group Tanzania | Kenya | Rwanda | India | UK | Canada | Denmark

10. Pak batterier, kamera og telefon ind Hvis du ikke allerede ved det, kan vi fortælle at batterier og telefon går betydeligt hurtigere tør for strøm i koldt vejr. De fleste nætter og nogle dage er meget kolde, og da du ikke har mulighed for at forsyne dig med nyt, må du gøre hvad du kan for at holde dem i live. Om natten kan du sove med alle dine devices i soveposen eller pakke dem ind i skisokker. Mens du vandrer, kan du have dem i lommer, tæt på kroppen eller hvor det nu passer dig bedst.

11. Medbring snacks Under dit Kilimanjaro trek kan du ind imellem komme til at føle, at du løber tør for energi eller måske endda helt har mistet din appetit på grund af højden. Snacks eller proteinbarer kan løse begge disse problemer, og er samtidig nemme at medbringe og spise, mens du vandrer. Især natten, hvor man vandrer mod toppen, kan kalde på ekstra forsyninger, og her er det altså rart med lidt ekstra energi. Lad os allerede nu anbefale, at du brækker dine snacks i mindre stykker, hvis du medbringer disse til toppen. Det kan være isende koldt, og dermed umuligt at stå og bide sin proteinbar over, hvis den er frosset.

12. Hold sidste nats tøj tørt I løbet af ugen vil dit tøj blive beskidt, ildelugtende og fugtigt. Du vil nødig have lyst til at stå i vådt tøj på den sidste nat, hvor toppen skal nås, og komme til at fryse. For at sikre, at du har mindst ét sæt tørt tøj, kan du bevare det sidste sæt i en vandtæt pose eller drybag. Og lad det ligge der lige indtil det er tid til at nå toppen.

13. Klip dine tånegle inden du går mod toppen Det lyder måske underligt, men det giver mening og du vil takke os for det i den sidste ende. Når du først har nået toppen af Kilimanjaro, skal du før eller siden ned igen, og at gå ned ad bakke betyder at dine fødder vil glide fremad i skoene. Hvis dine tånegle ikke er klippet, kan det være en yderst smertefuld affære, der endda kan ende med at neglene falder af. Så sørg for at klippe dem inden.

14. Medbring færre vådservietter end du tror, du har brug for Ja, vådservietter kan være en lille form for luksus på bjerget. Men der er ikke nogen grund til at tro, at du får brug for et helt lager. Medbring én pakke, så er du fint dækket ind til en hel uge.

15. Vær ikke bange for at stille spørgsmål De fleste vil mærke en vis form for højdesyge på bjerget – nogle i højere grad end andre. Mange får diarre og nogle vil kaste op. Uanset hvad du føler, skal du ikke holde dig tilbage og være bange for at stille spørgsmål til din guide. Vi forventer, at du under hele trekket er 100% ærlig omkring din tilstand, da dette er den eneste måde for vores guider at kunne hjælpe dig.

16. Brug vandrestave For de fleste kan det være en stor hjælp at bruge vandrestave. De kan være hjælpsomme at bruge i f.eks. regn, på grus og i sne, hvor man nemt kan skride. Ligeledes vil de fjerne en del af presset fra din ben og knæ, når du går ned ad. Member of The Rickshaw Travel Group Tanzania | Kenya | Rwanda | India | UK | Canada | Denmark

17. Lej dit trekking gear Med Mindre du er hyppig vandrer, vil vi anbefale ikke at købe alt nødvendigt trekking gear. Du kan leje en del af dit udstyr hjemmefra eller endda fra Moshi by, som er udgangspunktet for dit Kilimanjaro trek. Forhør dig hos os om dine muligheder.

18. Doner unødvendigt trekking gear Nogle ting på pakkelisten kan måske ikke lejes, og nogle af disse ting får du sikkert ikke brug for igen. Har du lyst, kan du også donere disse ting væk til nogle af porterne eller guiderne. Der er ingen tvivl om at alt fra varme huer, trekkingbukser, luffer og hvad man ellers kan komme i tanke om, vil skabe glæde hos nogle af disse folk, som ikke selv har mulighed for at købe det. Giv det personligt til den person du har udtænkt skal have det efter trekket.

19. Vær en positiv motivation for andre Måske har du tilmeldt dig en grupperejse med 20 deltagere, eller måske har du valgt et individuelt Kilimanjaro trek med en god ven eller tre familiemedlemmer. Uanset er alle på holdet forskellige, og nogle vil være mere udfordrede end andre. Har du overskud, så prøv at være en positiv motivation for de andre på holdet. Et skulderklap kan gøre underværker.

20. Brug 2 USD til rengøring af sko efter dit Kili trek Det er en god ide at efterlade penge og værdigenstande i en kuffert, der venter på dig når du kommer ned fra bjerget. Dog vil vi anbefale, at du udover drikkepenge har lidt ekstra dollars med til når du kommer ned. Udover at du kan købe dig en velfortjent øl eller to, vil der som regel altid stå nogle lokale fyre klar til at gøre dine sko rene så snart du er nede. Dette er der flere fordele ved: De ved hvordan sådan nogle trekkingstøvler skal gøres ordentlig rent, og igen bidrager du til deres hverdag ved at give lidt dollars for dette.

21. Medbring ørepropper og øjenmaske Man hører og ser alt i et telt, hvilket kan være forstyrrende når du har brug for at sove meget inden næste dags vandring. Her kan ørepropper og evt. en øjenmaske gøre underværker – specielt i den sidste camp inden trekket til toppen, hvor det er en god ide at tage en lur midt på dagen.

22. Vær venlig mod porterne Det kan være ret hjerteskærende at se porterne, eller bærerne, løbe afsted med alt dit trekkinggear (din taske og telt) op ad bjerget, især med tanke på at deres løn ikke er speciel høj. Men du skal huske på, at dette job sandsynligvis er den eneste måde de kan tjene penge til deres familie på. Du gør allerede en forskel for dem ved at tage denne tur, som bidrager til deres løn. Men gå alligevel gerne det ekstra skridt og vær venlig og imødekommende, når du ser bærerne. Lær deres navne, sig hej, spørg hvordan de har det (alt på swahili – se nedenfor). Og hvis du er et virkelig fantastisk menneske, så tag et par ekstra snacks eller gaver med til dem hjemmefra. Member of The Rickshaw Travel Group Tanzania | Kenya | Rwanda | India | UK | Canada | Denmark

23. Lær så meget swahili som muligt Swahili er det officielle sprog i Tanzania, og det kan være en god ide at lære nogle fraser ud over det gængse Pole Pole, som betyder langsom langsom, og som du vil bemærke går igen mange gange i løbet af dit trek. Dine guider og portere er dem, der får dig til toppen af dette bjerg, så vis gerne lidt respekt og lær noget af deres sprog. Nedenfor ses nogle af de grundlæggende ord og sætninger: Asante (Sana): (Mange) tak Karibu: Velkommen (til et sted eller velbekomme) Jambo / Mambo: Hej, hvordan går det? Poa: Godt Lala Salama: Sov godt Twende: Lad os komme afsted Habari Gani: Hvordan har du det? Nzuri Sana: Meget godt Rafiki: Ven Hakuna Matata: Tag det roligt Pole Pole: Langsom Langsom

Nana er ved at vise hvad man skal have med. Nana lavede efterfølgende en udførlig pakkeliste

Klar til afgang

Det var nu tid til afgang mod Tanzania. Vi mødtes med Nana i lufthavnen. Nana sørgede for at vi kom godt afsted fra Aalborg lufthavn. Hun havde sørget for alt, så vi skulle ikke bekymre os om noget.

Bagagen blev tjekket ind i Aalborg og herefter skulle vi ikke bekymre os mere om det. Det ville ankomme til Tanzania hvor vi blot skulle hente det når vi selv landede.

Vi fløj herefter afsted fra Aalborg med nogle mellemlandninger. Nana havde dog sørget for at mellemlandingerne ikke var lange, så alt i alt var denne tur allerede nu meget mere lukseriøs end når vi selv rejser afsted.

Til sidst landede vi i lifthavnen i Tanzania. Her blev vi samlet op af en fra teamet i Rickshaw Travels, ved navn Praise. Vi blev mødt med smil og kram og allerede fra dette øjeblik følte vi en hvis tryghed og glæde ved at være ankommet til Tanzania. Praise fulgte os ud af lufthavnen, her fik vi hentet nye simkort så vi kunne bruge data imens at vi var i Tanzania. Herefter satte vi os ind i bilen og satte kurs mod Rickshaw Tours and Travels bæredygtige farm. Det var på denne farm vi skulle bo i et par dage inden starten på hiket til toppen af Kilimanjaro startede.

klar og spændt efter at rejsen er i hus
tasken er godt pakket med nødvendigt grej
på vej op i flyet. Afgang mod Tanzania

Ankommet til Tanzania – Den bæredygtige farm.

Vi var nu ankommet til Rickshaw Tours and Travels farm. Med andre ord en lille bæredygtig bondegård beliggende i Tanzania.

Vi blev budt velkommen af forskellige mennesker som arbejde på farmen. Efter at være blevet budt velkommen, blev vi ført over til et telt som var slået op i skyggen, midt i der grønne of frodige landskab.

Banantræerne stod på række. Diverse andre grønne træer og planter tårnede op over alt. Græssen var også grønt, da det blev forsynet med vand. Det var også tydeligt at se at blomsterne stortrivedes i området. De var fyldt med en masse smukke friske farver.

Vi blev vist rundt på farmen og fik en god forklaring på hvad og hvorfor den var som den var. Hele farmens gøremål var at skabe et bæredygtigt samfund, som både kunne trives i Tanzanias natur, samt skabe stabile og sunde arbejdspladser for folkene der arbejder der, samt give gavn til lokalsamfundet.

Dette projekt måtte siges at være vellykket. Med egen forsyning af både fjærkræ, fisk, geder, mm – samt egen gødning til at dyrke markerne og planterne, var denne lille bondegård det man på godt dansk vil kalde selvforsynende. Endda i så god en grad at det vi herhjemme kalder selvforsynende og bæredygtigt, knap kunne hamle op med det niveau som var skabt på gården.

Vi blev også introduceret for vores guides her på farmen. Vi spiste både mniddagsmad og aftensmad med dem. Her begyndtes vi at danne en relation til hinanden, hvilket var rigtig rart.

De gennemgik sammen med os, alt vores udstyr, og fjernede og tilføjede hvad end de af erfaring mente var nødvendigt eller unødvendigt.

Vi brugte også et par dage sammen med dem hvor vi rejste rundt i det lokale samfund. Hert var vi både på et par små vandreture. Vi var også inde og se hvordan de lokale arbejdede med blandt andet kaffe. Vi var også henne og se forskellige gamle historiske minder, som især omhandlede de stammekrige der havde været imellem folket i Tanzania.

vores lille udestue på Rickshaw Tours and Travels bondegård
der var bananer og andet grønt over alt
der arbejdes lidt online
smukke og hidsige. de ville ikke kæles for.
vi nyder et måltid mad som er skabt fra jord til bord her på bondegården.
arbejde
på tur i lokalområdet. Turen gik hen til et sted hvor der blev lavet kaffe.
vi besøgte et af de nærtliggende vandfald.

Afgang til Kilimanjaro

Vi blev hentet på farmen tidligt om morgenen. Dagen var startet med et solidt mpltid morgenmad, og vi havde nærmest ikke sovet i spænding for denne dag! Bilen kom og vi steg ind i den sammen med vores guides. Herefter fulgte en kørtetur hen til kontoret hvor vi lavede selve registreringen af hiket. Det var også her vi mødtes med resten af det team som skulle med os derop.

Da vi kom til kontoret, startede vi med at lave selve registreringen af turen. Herefter mødtes vi med alle dem som skulle med os derop. Teamet bestod af vores 2 guides. 1 kok samt 6 andre personer der hver især havde forskellige roller. Teamet begyndte med en fælles sang, hvor vi hurtigt blevet revet med og stod og klappede hoppede og skrålede med på ord som vi ikke anede hvad betød.

Stemningen var høj og den var god.

Vi satte os nu ind i bussen som var pakket. Nu kørte vi hen til start pointet for Kilimanjaro.

bussen pakkes af dem fra teamet
på vej mod kilimanjaro

Dag 1 Machama Gate – Machama Camp

Hiket var nu startet. Vi started med at gå langs en grusvej lidt tid. Kort efter begik vi os dybt ind i selve junglen. Alt var grønt og man kunne lugte og mærke at luftfugtigheden blev høj. Planterne var herinde meget større end andre steder vi havde set dem. Samtidigt med at planterne var større, så var lydene også højere. Lyden fra fugle og aber kunne høres over alt. Skraslene larmene lyde var buskadserne skete også. Adrenalinen pumpede en smule i ren spænding. Vi var nu på vej mod toppen af Afrikas højeste bjerg. Det var nlæsten ikke til at forstå.

Må vej op gik vi og snakkede om den berygtede højdesyge. Jeg kunne ikke rigtigt finde ud af om jeg kunne mærke noget eller om det var ren indbildning. Set i bagspejlet var det nok min fantasi der buldrede afsted.

Sidst på dagen kom vi til første overnatningspost Machama Camp. Her var vores telt allerede stillet op. Der var  også et madtelt hvor vi kunne sidde inde og spise. Kaffe og varm kakao stod fremme. Vi havde ikke siddet ret længe, inden vores teammedlem Super Tall kom ind og serverede en masse lækkert mad til os. Mere end vi kunne spise. Vi fik igen atvide at det var vigtigt med en fuld mave. Vi spiste til vi ikke kunne mere.

Klokken var ved at bloive mange og roen havde langt sig over teltene. Tågen fra skyerne kom væltende ind over bjerget i tusmørket. Vi lagde os ind i teltet og lå og snakkede lidt, inden vores øjne lukkede i. Vi var trætte efter alle disse indtryk på den første dag.

ankommet til Machame Gate. klar til at starte hiket
jungle vibes.
jeg elsker den grønne farve som junglen skaber
En lille selfie
madpakke tid
vores camp.

Dag 2 Machama Camp – Shira Camp

Vi vågnede til lyden af nogen der kaldte. Vi stod op og kaffen var allerede klar. Morgenmaden var også lavet og klar til at blive serveret. Vi spiste og drak vores morgenmad og morgenkaffe. Herefter pakkede vi vores egne tasker igen. Vi havde begge en 75L vandretaske med. En langt større taske end hvad andre normalt har med. Men vi ville gerne bære en del af vores udstyr selv. Personligt havde jeg så meget elektronik med, at jeg var nød til at have en stor taske.

Det udstyr som vi ikke selv bar, blev pakket sammen og givet til teamet. De ville så fragte det til næste camp.

Da vi var klar startede dagens vandretur. Den startede igen i jungle terræn, men stille og roligt blev vi ført op over trægrænsen. Vi gik i mellem høje vægge en del af tiden, men nogle gange holdte vi en pause, for at kravle op af væggene og nyde udsigten. Man kunne se ud over tanzania. Følelsen af at være højt oppe kunne mærkes når man stod her og kiggede.

Vi nåede pludselig camp nummer to, som hedder Shira Camp. Her var teltene igen gjort klar. Der stod også en balje med vand, så vi kunne skylle og vaske hænder fødder og ansigt. Det var rart at vaske støvet af. Vi lå os herefter og hvilede lidt. Efter en times tid blev vi vækket. Vi skulle på en lille ekstra vandretur inden aftensmaden. Det var for at komme en smule højere op og derefter ned igen. Det var en del af akklimatiseringen. Efter vandreturen var der aftensmad. Vi oplevede også en smuk solnedgang inden vi gik i seng.

Humøret er højt
Super Tall står til højre og peger op mod toppen
der serveres lækkert mad i vores lille madtelt
Super Tall fresh som altid
der vandres
aftenhygge i teltet sammen med teamet

Dag 3 Shira Camp – Lava Tower – Barranco Camp

Vi vågnede og gjorde dagens morgen rutiner. Kaffe – morgenmad – mere kaffe – i det rigtige vandretøj – pakke taskerne – klar.

Dagen blev lang. Vi skulle nu vandre op til Lava Tower, som var et punkt i over 4000meters højde. Solen var bagende på denne tur, hvilket jeg personligt godt kunne mærke. Jeg huskede at drikke rigeligt med vand, samt spise et par snacks, men hovedpinen kom alligevel til mig. Jeg tænker det var en blanding af varmen og højden.

Da vi nåede til Lava Tower stod teamet igen klar. Der var igen madtelt og alt parat til os. Vi fik lækker varm mad sammen med teamet, inden vi fik at vide at vi skulle hvile os lidt. Imens vi lå og hvilede kom jeg til at tænke på noget som vores guide Robbie havde fortalt mig. Han havde snakket om en forladt camp, som lå en times vandre højere oppe end denne camp som hedder Lava Tower. Jeg kunne ikke få tanken væk, så jeg hev fat i Robbie for at nævne det. Vi blev enige om at tage en ekstra vandretur op til denne camp. Normalt vandrer man op til Lava tower for at akklimatisere. Det vil sige man går derop, for derefter at gå et stykke ned igen og overnatte. Vi valgte dog at sætte tid af til at vandre højere op. Vi endte næsten i 5 kilometers højde på denne tur. Set i bagspejlet var det nok lidt overgearet, men sådan er vi jo.

Vi nåede stolte den forladte camp, som hedder Arron Glascier Camp. Her valgte vi også at lave en lille rengøring. Vi samlede et par sække med affald, som vi tog med den igen.

Vandreturen gik nu hele vejen ned i under 4000meters højde igen, for at ramme Barranco Camp. Da vi kom hertil, efter mørkets frembrud, blev K ramt af hovedpine for første gang. Hovedpinen var så slem at hun ikke kunne spise, og blot måtte ligge sig ind i teltet og sove. Jeg blev bekymret for om det var højdesyge der trickede, grundet dagens ekstra vandretur i højderne. Jeg sad lidt tid i teltet og ordnede lidt redigering af forskellige billeder, inden jeg lagde mig ved siden af K for at sove. Det havde været en hård dag – og i morgen skulle vi bestige den kendte Baranco Wall, for at komme til næste camp.

der spejdes op mod uhuru peak
ankommet til LT
et billede af nogle fra et andet team. Ufatteligt den styrke som bærende har. De har min dybeste respekt.
Vi nåede op til den lukkede camp
et smut forbi teltet med teamet inden sengetid.

Dag 4 Baranco Camp – Karranga Camp

Da vi vågnede, var K heldigvis frisk og på toppen igen. Teamet havde flere gange været inde og se til os i løbet af den forrige aften og nat. Vi fik en god stor portion morgenmad, samt en masse væske. Herefter samlede hele holdet til endnu en sang og dansk. Kamp gejsten blev igen høj og motivationen voksede. Det var nu tid til at bestige Baranco Wall.

Baranco Wall er en stejl stigning på hiket. Det kræver ikke decideret klatring, men det er en hård del, hvor stigning er stor. Den tager lidt tid at komme op af, da man går helt stille og roligt hele vejen.  

Da vi nåede toppen af muren, sad vi og nød udsigten sammen med alle de snacks vi havde med hjemme fra. Herefter gik turen videre det sidste stykke i den bagende sol, inden vi rampe dagerns mål Karranga Camp. Ved ankomst til Campen aftalte vi at vi gerne ville spise sammen med hele teamet denne aften. Vi mødtes og sad og snakkede om alverdens ting. Vi fandt også ud af at vores rejseselskab Rickshaw Tours and Travels havde fødselsdag, så vi indspillede en sang som vi sendte til dem.

K – Muhammed – Gerad- Robbie
en hvidhalset ravn. De fulgte os længe
pause på vej op
når himlen eksplodere
ankommet til karanga camp
smil og glæde. teamspirit
solnedgang

Dag 5 Karranga Camp – Barafu Camp

Vi vågnede og var i dag ekstra spændte. Vi vidste at i dag var en helt speciel dag. I dag skulle vi vandre til Barafu Camp, som vi ville nå midt om eftermiddagen, hvilket vi også gjorde. Vi vandrede igennem et landskab som mindede om noget fra en starwars film. Det lignede et månelandskab. Koldt øde og råt. Til aften skulle vi tidligt i seng. VI skulle nemlig op ved midnat for at vandre til toppen af Kilimanjaro. Denne vandretur skulle klares i mørket, da man var ved toppen omkring solopgang.

Efter at have spist aftensmad gik vi i seng. Vi tvang os selv til at få sovet lidt, da vi vidste at det ville blive en fordel på nattens kommende hike.

Dag 6 og 7 summit push til Uhuru Peak 5895m Kilimanjaro samt nedgang

Vi blev vækket klokken 23:00. Vi skulle nu op og pakke og gøre klar. Adrenalinen pumpede fra starten af. Det var nu at vi skulle gøre det. VI skulle forsøge at komme til tops. Alt var gået godt hertil. Vi havde ikke været fysisk udfordret på turen endnu. Der havde været lidt med højdesygen som gav hovedpine, men ellers havde overskuddet været stort.

Nu begyndte nattens vandretur. Pandelamperne blev tændt og vi fulgte vores guides stille og roligt op ad bjerget.

Timerne gik og stigningen blev stor. Jeg begyndte at mærke trætheden ramme mig. Jeg kunne ikke helt finde ud af hvordan det var jeg blev træt. Var det udmattelse eller højdesyge? Vi fortsatte og jeg fik en smule hovedpine. Jeg spiste et par Panodiler.

Vi begyndte at nærme os toppen. For hvert skridt kunne jeg mærke at jeg blev mere og mere træt. Jeg kunne simpelthen ikke forstå det. Jeg var i topform, men alligevel blev jeg så træt og svækket. Højdesyge kan sagtens ramme selvom konditionen er i top. Det handler dog om hvad grad den rammer i. Vi fortsatte trods den enorme træthed. Solen var ved at stå op og vi var stadig ikke helt ved tops. Der kom en mængde af skyer ind over os, så selve den famøse solopgang var ikke at se. Pludselig ramte vi toppen. Fra det ene øjeblik til det andet gik landskabet fra at være ørken til is. Der var sne overalt. Kulden var stærk heroppe. Der var mange minusgrader. Den fri vind som hamrede ind over os var også nedkølende. Adrenalinen begyndte igen at pumpe og gav den sidste energi. Vi gik til det højdepunkt på toppen, Uhuru Peak. Her faldt vi sammen af glæde og stolthed. Vi jublede og sad og hvilede os i stolthed. Trætheden var dog stadig overmandende, så overskuddet til jubel og glædes råb var kort. Jeg var også begyndt at blive svimmel, så det var på tiden at gå ned.

Uhuru Peak 5895meter – Toppen af Kilimanjaro
udsigten fra toppen betages.
vi er trætte
energien her var lav. jeg orkede knap at tage billeder
på vej ned til Stella Point. Stella point er også en del af toppen. Dog lidt over 100meter lavere end Uhuru Peak.
på vej ned
glacier fra toppen af kilimanjaro

Dag 7 nede fra bjerget i Moshi

Nedgangen var toppen var i et helt andet tempo. For hvert skidt vi gik ned af, blev vi mere og mere friske. Til sidst ramte vi igen Barafu Camp. Her hvilede vi et par timer, inden vi satte turen ned af bjerget. Vi vandrede i fuld fart for at ramme den sidste camp om aftenen. Her overnattede vi, inden vi tog det sidste stykke dagen efter.

Da vi kom ned fra bjerget, blev vi igen kørt til Rickshaw Tours and Travels bondegård. Her slappede vi af inden vi næste dag skulle rejse. For vores vedkom gik turen dog ikke til Danmark, men videre til Zambia for at lave velgørenhed på børnehjemmet Glorius Family Foundation

vi krydsede ned igennem junglen på vores vej retur
energien er tilbage
jungle vibes
jungle
jungle

Tanker og refleksioner

Jeg mærkede først sådan rigtigt hvor vildt det var, efter at jeg kom ned fra bjerget. Jeg var ramt af højdesyge flere gange, hvilket gjorde at mit overskud til tider var lavt. Udmattelsen gør også at man ikke har overskud til at tænke og glæde sig så meget i den sidste del af hiket, altså summit pushet. Til gengæld fik jeg rig mulighed for det bagefter. Det var en fantastisk rejse. En fantastisk oplevelse. Hele rejsen som Rickshaw Tours and Travels skabte, skal have credit. Det var ikke kun toppen af Kilimanjaro der var vildt. Det var det hele sammensat. Sammenholdet og det venskab de alle på teamet havde. Måden som bondegården hang sammen med bjergturen. Hvordan alt maden fra farmen blev fragtet med os på bjerget. Det var en sammenhæng i det hele, som så tydeligt kunne mærkes, og stadig kan mærkes.

At stå på toppen var i sig selv også en vild oplevelse. Du er højt oppe. Præcis 5895 meter oppe. Du kan mærke at du er højt oppe. Der er ikke den sammen mængde ilt i luften, så du bliver naturligt mere træt og svag. At opleve dette er også en vild oplevelse.

Jeg vil anbefale denne tur til alle der trænger til et eventyr. Det kan både være dit livs eventyr, samt være en kickstarter til at du finder nye sider af dig selv og hvad du vil. Jeg syntes du skal opleve det.

Hele rejsen er filmet og lagt på Youtube. Se filmen her: